Chataření v okrese Hodonín (vývoj, územní rozložení a typologie) - Zouhar, Jiří (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce analyzuje chataření, zahrádkaření, záhumenkářství a vinařství v území okresu Hodonín. Zabývá se především typologií chat a nechatových objektů (altánů) na zahrádkách, záhumencích a vinohradech. Sledované rekreační objekty se v území seskupují do osad - chatových a nechatových - altánových, eventuelně smíšených, osad různých typů. Tyto typologie pak uplatňujeme při terénním mapování chat, altánů a jejich osad v okrese Hodonín. (Zmapováno bylo 5 376 chat a 4 935 altánů). Součástí diplomové práce je i shrnutí územně plánovacích, ekologických a dalších problémů spojených s výše uvedenými aktivitami.
Cabin recreation in the district of Hodonín (development, territorial dislocation and typology)
Keywords: Chataření; chata; altán; záhumenek; zahrádkaření; rekreace; cabins; gardening; working on personal plots; arbours; recreation