Optimalizace daňového zatížení u daně z příjmů fyzických osob, aneb legální daňové úniky - Kolář, Pavel (Jihočeská univerzita, 2007)
Ve své diplomové práci jsem se rozhodl věnovat optimalizaci daňového zatížení u daně z příjmů fyzických osob, aneb legálním daňovým únikům. Hlavním cílem této práce je především poukázat na legální možnosti snížení daňového základu daně z příjmů a samotné daňové povinnosti u fyzických osob, které umožňuje současně platný zákon o dani z příjmů a ostatní předpisy a nařízení upravující zdanění. K dílčím cílům patří porovnání jednotlivých variant snižující základy daně a daň z příjmů fyzických osob, vyhodnocení nejlepších možností a na konkrétních situacích ukázat jejich praktické řešení. Práce je rozdělena do několika částí. V první části uvádím hlavní význam daní v rozpočtu České republiky a začlenění daně z příjmu fyzických osob do daňového systému. Dále se snažím o srozumitelný výklad daně z příjmů fyzických osob jako například, kdo je poplatníkem daně, co je předmětem daně, co patří do základu daně, jaké jsou nezdanitelné části základu daně a slevy na dani a jakým způsobem se daň vypočítá. V druhé části se zabývám prostředky, které umožňují minimalizovat daňový základ a daň. Jedná se především o položky odčitatelné od základu daně, odpisy majetku, rezervy, forma financování nového majetku, paušální výdaje a společné zdanění manželů aj. Poslední třetí část je zaměřena na prezentaci a praktické řešení příkladů. Snažil jsem se zařadit takové konkrétní příklady, které se dotýkají velkého počtu poplatníků, nebo jsou poplatníky využívány nejčastěji.
Optimalization of tax burden of income tax - legal tax avoidance
Keywords: minimalizace; daň; daň z příjmu fyzické osoby; základ daně; daňová povinnost; minimalization; tax; personal income tax; tax base; tax liability