Zhodnocení významu přeshraniční spolupráce v kontextu aktivit Euroregionu Šumava, Plzeňského a Jihočeského kraje - Fialová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2007)
Přeshraniční spolupráce je významným nástrojem regionálního rozvoje příhraničních oblastí. Euroregiony a krajské samosprávy jsou aktéry a koordinátory přeshraniční spolupráce. Náplní diplomové práce je posouzení významu přeshraniční spolupráce v kontextu aktivit Euroregionu Šumava, Plzeňského a Jihočeského kraje. Společným přeshraničním partnerem uvedených subjektů jsou příhraniční oblasti Sbovodného státu Bavorsko. Spolupráce je zkoumána na úrovni využití česko-bavorských programů Phare CBC a Interreg IIIA na území krajů, respektive jejich malých fondů na území Euroregionu Šumava. Cílem analýzy je zodopovědět otázky: 1. Kdo získává grantové prostředky přeshraniční spolupráce 2. V jakém objemu a na jaký počet projektů 3. Na jaký účel jsou prostředky vynakládány Diskuse je provedena po linii nositelů projektů a věcného zaměření podpořených akcí. Aktivita dílčích nositelů je měřena objemem získaného grantu a počtem podpořených projektů, včetně geografického srovnání aktivity jednotlivých okresů Euroregionu Šumava. Na úrovni krajských samospráv je pozornost věnována zejména programu Interreg IIIA, na jehož implementaci se kraje aktivně podílely ve formě administrátorů programu. Pro porovnání využití grantů Interreg IIIA jsou v Jihočeském kraji započteny i prostředky získané z česko-rakouského programu. Výstupy analýzy jsou přehledně popsány formou grafů, tabulek a mapových obrázků. Na závěr práce je prezentován projekt přeshraniční spolupráce s významným regionálním dopadem "Bílá stopa na Šumavě". Na úspěšné realizaci tohoto projektu se podílejí krajské samosprávy účastí v koordinační skupině a finanční podporou, koordinátorem projektu je Regionální sdružení Šumava, jež bylo zakládající organizací Euroregionu Šumava a Regionální rozvojové agentury Šumava.
The Significance of Cross-border Cooperation in the Context of Activities of Bavarian Forest / Bohemian Forest Euroregion, Pilsen Region and South Bohemian Region
Keywords: Přeshraniční spolupráce; Euroregion Šumava; Jihočeský kraj; Plzeňský kraj; sdružování obcí; cestovní ruch; Interreg IIIA; Phare CBC; Společný fond malých projektů; Fond malých projektů; Dispoziční fond; Cross{--}border cooperation; Interreg IIIA; Phare CBC; Small projects fund; municipal association; Euroregion Šumava; Pilsner region; South Bohemian region