Srovnání Soudního dvora Evropských společenství a Evropského soudu pro lidská práva - Žůrková, Petra (Jihočeská univerzita, 2009)
Téma této bakalářské práce zní Srovnání Soudního dvora Evropských společenství a Evropského soudu pro lidská práva. Jejím cílem je komparace dvou soudních institucí vycházejících ze zcela odlišného právního základu. Práce je rozdělena do třech věcných okruhů. První dvě části se zabývají každou soudní institucí zvlášť. Přitom jsem se zaměřila převážně na historický vývoj institucí, prameny práva, ze kterých vycházejí, organizační strukturu a řízení před těmito soudy. Poslední část je věnována samotnému srovnání těchto dvou soudních instancí.
A Comparison of the European Court of Justice and the European Court for Human Rights
Keywords: Evropský soud pro lidská práva; Evropská úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod; Rada Evropy; Soudní dvůr Evropských společenství; Soud prvního stupně; generální advokát; komunitární právo; členský stát.; the European Court of Human Rights; the European Convention on Human Rights; the Council of Europe; the Court of Justice of the European Communities; the Court of First Instance; Advocate General; Community law; Member State.