Pozitivní a negativní důsledky Průmyslu 4.0 - Kotil, David (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zabývá pozitivními a negativními důsledky, které pro podniky a pro společnost představuje Průmysl 4.0. Jejím cílem je zhodnocení těchto důsledků na základě analýzy výsledků dotazníkového šetření napříč podniky v České republice. Práce zjišťuje, zda je větší důležitost přikládána pozitivním, či negativním důsledkům. Zkoumány jsou také odlišnosti ve vnímání těchto důsledků mezi HTI a LTI subjekty. Zvláštní pozornost je věnována tomu, zda Průmysl 4.0 pro podniky představuje možnost zvyšování objemu výroby, či hrozbu v podobě nadbytečných výrobních kapacit v důsledku delší životnosti výrobků a nižší poptávky. V neposlední řadě práce řeší společenské důsledky Průmyslu 4.0 na úrovni zaměstnanosti. Na základě výsledků analýzy jsou navržena doporučení.
Positive and negative consequences of Industry 4.0
Keywords: Průmysl 4.0; průmyslová revoluce; automatizace; digitalizace; robotizace; Industry 4.0; industrial revolution; automation; digitization; robotization