AIDS - NEMOC NEBO BOŽÍ TREST? - Voborníková, Daniela (Jihočeská univerzita, 2010)
Předložená práce se zabývá řešením napětí mezi židovsko-křesťanským obrazem dobrého a milujícího Boha a tragickou realitou fenoménu AIDS. Hledá odpovědi na otázky typu: Je v moci člověka ovlivnit své zdraví mravním způsobem života? Do jaké míry si můžeme za své nemoci a obtíže? Je nemoc ''Božím trestem''? Jaký je (může být) smysl nemoci? Jak si lze vysvětlit utrpení nevinných? Hledá souvislosti mezi nemocí a hříchem, mezi onemocněním AIDS a nemravným životem. Práce představuje problematiku HIV/AIDS jako fenomén týkající se všech lidí bez rozdílu. Řeší, zda lze vnímat AIDS jako formu Božího trestu za hříšné a nemravné chování lidí, jako následek strukturálního zla či osobní neopatrnosti jedince. Upozorňuje na metody primární prevence a připomíná úkol křesťana vnášet křesťanské hodnoty do lidské společnosti. Východisko nachází ve změně myšlení a jednání lidí: v uznání a osvojení si etických požadavků, a otevření se Boží milosti k přijetí víry.
AIDS - a Disease or God´s Punishment?
Keywords: HIV/AIDS; nemoc; utrpení; hřích; Boží trest; prevence; Bible; mravnost; křesťanská etika/křesťanské hodnoty; etikoterapie; Ježíš; oběť; spása; víra.; HIV/AIDS; disease; suffering; sin; God punishment; prevention; Bible; morality; Christian ethics/Christian values; ethicotherapy; Jesus; victim; redemption; religion.