Úroveň pohybové aktivity u studentů středních škol a jejich rodičů na G. Jírovcova. - Vandlíčková, Karolína (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce je zaměřena na analýzu pohybové aktivity u studentů středních škol v Českých Budějovicích. Celá práce je rozdělena na část literárního přehledu a na část praktickou. Literární přehled je rozdělen do několika kapitol. Nejprve se věnuji vysvětlení základních pojmů, mezi které patří tělesná zdatnost, pohybová aktivita a inaktivita. V další části charakterizuji vybrané antropometrické parametry, jako je tělesný tuk a BMI. V další kapitole se blíže zabývám adolescencí a pohybovou aktivitou spojenou s tímto vývojovým obdobím. V praktické, výzkumné části byl zjišťován vliv vybraných somatických charakteristik na pohybovou aktivitu adolescentů. Výzkumu se zúčastnilo 55 studentů středních škol, kteří pomocí internetového portálu Indares zaznamenávali svou pohybovou aktivitu. Prostřednictvím krokoměrů monitorovali počet kroků za dva týdny. Normu 10 tisíc kroků za den splnilo 75% studentů, BMI (Body mas index) mělo v normě 87% studentů a 60% studentů mělo v normě procento tělesného tuku. Určené hypotézy, které předpokládaly, že má pohybová aktivita určitou závislost na BMI a množství tělesného tuku, se nepotvrdily.
The level of physical activity among high school students and their parents of gymnasium Jírovcova.
Keywords: pohybová aktivita; krokoměr; tělesná hmotnost; adolescence; BMI; tělesný tuk; physical activity; pedometer; body weight; adolescence; BMI; body fat