Italská a česká terminologie v oblasti soudnictví: kontrastivní analýza. - Houdková, Jana (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato diplomová práce se zabývá terminologií v oblasti soudnictví. Práce je rozdělena do dvou částí. V první části se autorka věnuje popisu odborného jazyka, metod jeho zkoumání, translatologickým metodám a problémům překladatele. Dále také přibližuje soudní systém v Itálii a v České republice a vymezuje si sémantické pole terminologie z oblasti soudnictví, s nímž bude pracovat. Ve druhé části pracuje s vybraným vzorkem klíčových slov vygenerovaných z vytvořeného korpusu. Daný vzorek je rozčleněn do skupin podle sémantické klasifikace. Cílem práce je přezkoumání existujících českých překladů vybraných italských termínů, v případě potřeby navržení překladů vlastních a doporučení překladu, který by měl být registrovaný ve dvojjazyčném slovníku. Dvojjazyčný česko-italský a italsko český slovník a tematický tezaurus jsou součástí přílohy.
Italian and Czech Terminology of Justice System: a contrastive analysis.
\azpcarka
Keywords: analýza; terminologie v soudnictví; právní jazyk; odborný jazyk; překladatel; analysis; terminology of the Justice System; legalese; special language; translator