Pravicový extremismus v kontextu demokracie - Šlemendová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá pravicovým extremismem v kontextu demokracie. V první části je charakterizována demokracie, její vývoj a základní hodnoty. Následující část popisuje extremismus a jeho základní typologii, dále historické kořeny pravicového extremismu a jeho strategii. Poslední část se zabývá bojem demokracie proti extremismu. V této části jsou předložena možná protiextremistická opatření, včetně kritické reflexe principů pravicového extremismu. Dále je představen koncept tzv. militantní demokracie, analýza jeho aplikování v České republice a jeho kritická reflexe.
Right-wing extremism in the context of democracy
Keywords: demokracie; militantní demokracie; extremismus; pravicový extremismus; totalitarismus; nacismus; fašismus; rasismus; antisemitismus; eugenika; democracy; militant democracy; extremism; right-wing extremism; totalitarianism; Nazism; fascism; racism; anti-Semitism; eugenics