Minulost a současnost na Svatojakubské cestě aneb Od tradiční křesťanské pouti k alternataivní turistické stezce - Oropeza Peňa Jandíková, Hana (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato bakalářské práce popisuje vývoj a změny týkající se španělské poutní stezky známé v České republice pod názvem Svatojakubská cesta. Zabývá se především současným trendem jejího rostoucího propojení s cestovním ruchem, příčinami a následky tohoto trendu a okolnostmi, které jej doprovázejí. V prvních kapitolách je stručněna popsána historie poutní cesty, její symboly a trasy. Dále je analyzován posun ve vnímání Svatojakubské cesty, který se udál v průběhu staletí a dnešní rozdílný přístup poutníků a turistů k této tradiční poutní stezce. Následuje výčet různých statistických údajů týkajících se moderních poutníků a nastínění vlivu této cesty na ekonomii a cestovní ruch v oblasti Galicie. Popsán je i systém podpory a propagace Svatojakubské cesty, výsledky ankety zhodnocující úspěch reklamní kampaně v zahraničí a závěrečná kapitola se věnuje vztahu Svatojakubské cesty s Českou republikou.
Route of Santiago de Compostela as a Religious Pilgrimage. Possibilities of the Use of Religious Tourism for the Increase of Tourist Trade. THE PAST AND THE PRESENT OF THE ROUTE OF SANTIAGO DE COMPOSTELA or FROM THE TRADITIONAL CHRISTIAN PILGRIMAGE TO AN ALTERANTIVE TOURIST TRACK.
Keywords: Svatojakubská cesta; turismus; St. James´ Way; tourism