Skalní mísy Jihlavských vrchů - Kuřímská, Martina (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této bakalářské práce je zmapování skalních mís v oblasti Jihlavských vrchů a na základě petrologického a geomorfologického pozorování,prodiskutování různých hypotéz jejich vzniku. První část bakalářské práce je věnována fyzicko-geografické charakteristice Jihlavských vrchů. Charakterizována je: geologie, pedologie, klima, hydrologie, pedologie, biogeografie a ochrana přírody a životního prostředí. V teoretické části jsou na základě dostupné literatury charakterizovány mezoformy a mikroformy reliéfu nacházející se na území Jihlavských vrchů. Praktická část práce byla zaměřena na vlastní terénní výzkum provedený v lokalitách Míchova skála, Mrhatina a Štamberk a kamenné moře. Skalní mísy jsou v práci charakterizovány z hlediska místa nálezu, velikosti, orientace a typu horniny. Součástí práce jsou mapové přílohy vytvořené v programu ArcGIS, stereogramy, puklinové diagramy a fotografické přílohy pořízené během terénního průzkumu zájmového území.
Weathering pits of Jihlava´s Hills
Keywords: Skalní mísy; Jihlavské vrchy; mezoformy a mikroformy reliéfu; terénní práce; Weathering pits; Jihlava´s Hills; mesoforms and microforms of relief; fieldwork