Sociální a stavební aspekty gentrifikace ve vnitřním městě Českých Budějovic - Pechová, Magdaléna (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku gentrifikace, resp. s ní spojené revitalizace zástavby. Úvodní kapitoly charakterizují proces gentrifikace/revitalizace jako takový a řešené vybrané obytné plochy vnitřního města Českých Budějovic. Sociální aspekty gentrifikace byly v řešeném území zkoumány nedávno a výsledky těchto analýz byly použity v této bakalářské práci. Terénní průzkum revitalizace zástavby spojené s gentrifikací byl uskutečněn pomocí předem připravených kriteriálních charakteristik vyhodnocujících zejména vnější plášť budov a jejich vnější vybavení a rovněž navazující přední a zadní prostředí budov. Zjištěné hodnoty kriteriálních charakteristik revitalizace budov byly zaneseny do tabulek, vyhodnoceny a syntetizovány v typech revitalizace a následně zaneseny do map. Byla hodnocena zejména forma, podoba, rozsah a rozmanitost revitalizace budov v sedmi řešených plochách vnitřního města Českých Budějovic. Zjištěná revitalizace pak byla porovnávána s dříve analyzovanou gentrifikací.
Social and building aspects of gentrification in inner city of České Budějovice
Keywords: urbánní geografie; revitalizace zástavby; gentrifikace; vnitřní město; obytné prostředí; České Budějovice; Urban geography; revitalisation of buildings; gentrification; inner city; residential environment; České Budějovice