Postoje rodičů k negativním vlivům médií na děti a mládež - Zámečníková, Miloša (Jihočeská univerzita, 2012)
Vliv médií je předmětem zájmu sociálních vědců od dvacátých let minulého století, na otázku, jaké mají média účinky však stále neexistuje jednoznačná odpověď. Předkládaná práce se pokouší shrnout dosavadní vědění o této problematice, přičemž se zaměřuje zejména na vlivy médií na děti. Podrobněji rozebírá jednotlivá média, jejich přínosy, rizika, možnosti a funkce. Pozornost je také věnována nejprve obecněji vlivům médií na společnost a jedince, následuje část týkající se vlivů médií na děti, zabývající se zejména možnými negativními vlivy médií na ně, problematikou násilí v médiích, zobrazování reality a fikce a s tím související možnost posunu emočního vnímání u dětí a problém nápodoby mediálního násilí. V této souvislosti je zmíněna zejména role televize, internetu a počítačových her v životě dnešních dětí. Zdůrazňována je také důležitost funkce rodiny v eliminaci možných negativních vlivů médií na děti, její role v tzv. mediální výchově dětí a prevencí možných negativních vlivů médií na děti. Dále tato bakalářská práce obsahuje praktické rady a doporučení, jak negativní vlivy médií a nových technologií u mládeže omezit. Celá práce je proložena výsledky provedeného dotazníkového šetření mezi rodiči, které doplňují práci o empirická data, ta jsou v poslední části práce uvedena spolu se všemi náležitostmi empirického šetření.
Attitudes of parents to negative effects of media on children and youth
Keywords: Masová média; násilí v médiích; děti; mládež; volnočasové aktivity; rodičovská výchova; televize; internet.; Mass media; violence in the media; children; youth; leisure activities; parenting; television; internet.