Vytvoření metodiky pro nezávislé ověření výpočtu monitorovacích jednotek pro onkologické oddělení Nemocnice České Budějovice a.s. - Adensamová, Jana (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá plánováním radioterapie obecně a plánovacími systémy, které jsou používány na onkologickém oddělení Nemocnice České Budějovice a. s. Plánovací systém je software, který slouží k výpočtům rozložení dávky v ozařovaném objemu pacienta a v kritických orgánech. V současnosti se na onkologickém oddělení Nemocnice České Budějovice a. s. používá plánovací systém Eclipse od firmy Varian. Tato práce je rozdělena na část teoretickou a na část praktickou. Teoretická část je rozdělena do pěti kapitol. V těchto kapitolách jsou shrnuty současné poznatky o radioterapii, plánování radioterapie a o plánovacích systémech. U plánovacího systému Eclips se věnuji zejména popisu algoritmů a jejich využití. Popis programu DIAMOND je hlavně o kontrole MU a dávek u plánů spočítaných plánovacím systémem Eclipse. Hlavními cíli této práce bylo vytvořit metodiku pro nezávislé ověření výpočtu monitorovacích jednotek a stanovit povolené odchylky. Praktická část práce se zabývá především tvorbou metodiky práce v programu DIAMOND a ověření ozařovacích plánů vypočtených systémem Eclipse. V kapitole "Výsledky" je vytvořené schéma pro výpočet MU a dávek v programu DIAMOND. Jsou zde popsány jednotlivé kroky, kterými je třeba postupovat, aby k ověření mohlo dojít. Dále se v této kapitole nachází tabulka, kde jsou uvedeny výsledky ověření plánu pro techniku tangenciálních polí při ozařování karcinomu prsu. V dalších tabulkách jsou dávky vypočítané plánovacím systémem Eclipse a programem DIAMOND pro techniku IMRT (Intensity Modulated Radiation Therapy radioterapie s modulovanou intenzitou) při ozařování karcinomu prostaty. U techniky dvou tangenciálních polí byly spočteny odchylky MU mezi tím, co vypočítal plánovací systém Eclipse a co přepočítal software DIAMOND. U IMRT techniky sedmi polí (5 plných polí + 2 setupová pole) se stanovily odchylky dávky při výpočtu ozařovacího plánu. Tato technika sedmi polí (5+2) u IMRT se vybírala z důvodu jednoduchosti výpočtu. Otázkou je, zda nezávislý výpočet monitorovacích jednotek pomůže k odstranění hrubých chyb při výpočtu ozařovacích plánů.
Creating Methodology for Independent Verification of Monitor Unit Calculation for Department of Oncology at Hospital Ceske Budejovice
Keywords: radioterapie; plánovací systém; monitorovací jednotka; DIAMOND; Eclipse; radiotherapy; planning system; monitor unit; DIAMOND; Eclipse