Hodnocení vlivu zpracování půdy na výnos semen ozimé řepky - Tomášek, Václav (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce je vypracována jako literární přehled zabývající se problematikou vlivu různého zpracování půdy na výnosové prvky u řepky ozimé. V první řadě jsou zde uvedeny informace o vývoji a významu pěstování ozimé řepky, její využití v jednotlivých odvětvích (potravinářství, krmivářství, oleochemie a energetické využití). Je zde popsána morfologická stavba řepky, její biologická charakteristika a některé její odrůdy. V druhé části se práce zabývá vlivem jednotlivých technologií zpracování půdy na výnosové prvky, vývoj a charakter kořenové soustavy u řepky ozimé. Zaměřuje se především na klasické zpracování půdy s využitím orby a na minimalizaci zpracování půdy, do které patří například půdoochranné zpracování půdy založené na různých hloubkách kypření půdy, přímé setí do nezpracované půdy a pásové zpracování půdy.
Evaluation of tillage effect on seed yield of winter oilseed rape
Keywords: řepka ozimá; technologie zpracování půdy; minimalizace zpracování půdy; konvenční zpracování půdy; výnosové prvky; winter rape; tillage system; minimum tillage system; classical tillage system; seed yield