Dohled nad výchovou dětí optikou etických teorií - Kopecká, Markéta (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce se zabývá problematikou dohledu nad výchovou nezletilých dětí v rámci sociálně-právní ochrany dětí. Je rozdělena do tří částí. První část je právní, zabývá se popisem problematiky a vysvětlením současného systému a prostoru, který je vymezen pro individuální vyhodnocování situací a rozhodování sociálních pracovníků. Druhá část se věnuje vybraným etickým teoriím, kdy každá jiným způsobem vnímá dobro, o které je třeba usilovat. Zároveň nabízejí různé úhly pohledu na danou problematiku. Ve třetí části práce jsou kladeny konkrétní otázky, které v první části práce vznikly, a jsou hledány odpovědi optikou každé z teorií popsaných v části druhé. Na základě střetu těchto dvou rovin a střetu racionality s emocemi vznikají různé názorové směry a postřehy, které mohou otevřít diskuzi na témata, která nejsou v českém právním prostředí obvyklá. Současný systém se v oblasti dohledu nijak nepřizpůsobuje a východiska, která etika nabízí, přinášejí nové možnosti řešení.
Supervision of children's upbringing through the lens of ethical theories
Keywords: sociálně-právní ochrana dětí; dohled; etika v sociální práci; dilematické rozhodování; social-legal protection of children; supervision; ethics in social work; dilematic desicion-making