Vybrané kvalitativní ukazatele medů z oblasti Třeboňska - Havlis, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2018)
Téma bakalářské práce je "Vybrané kvalitativní ukazatele medů z oblasti Třeboňska". Cílem bylo zpracovat rešerši zadaného tématu a dále pak porovnat vybrané kvalitativní ukazatele vzorků medů získaných z dvaceti vytipovaných včelstev na Třeboňsku. V praktické části práce bylo provedeno analytické vyhodnocení u čtyřiceti vzorků medů od domácích včelařů, byly stanoveny základní legislativní fyzikálně- chemické parametry, tj. obsah vody, titrační kyselost a důkaz porušení medu škrobovým sirupem, škrobovým cukrem a sladovými výtažky. U sledovaných vzorků medu nedošlo dle vyhlášky č. 76/ 2003 Sb. k porušení legislativního limitu obsahu vody v medu, norma byla splněna u všech 40 vzorků. Při posouzení vzorků dle Normy jakosti ČSV 1/ 1999 Český med nesplnilo limit 5 vzorků květo medovicového medu svým obsahem vody. Normu pro kyselost medu a porušení medu škrobovým sirupem, škrobovým cukrem nebo sladovými výtažky splnilo všech 40 vzorků.
Selected Qualitative Parameters of Honey Bee Colonies from Třeboň Area
Keywords: med; kvalita; jakostní parametry medu; zhodnocení jakosti; honey; quality; quality parameters of honey; quality estimation