Dluhové pasti z pohledu sociální práce - Elezi, Jana (Jihočeská univerzita, 2020)
Dluhové pasti z pohledu sociální práce Abstrakt Diplomová práce se zabývá dluhovou problematikou českých domácností jako negativním společenským jevem, ale v současné době i "životním stylem", a to především z toho důvodu, že několik let jsme svědky vzrůstajícího zadlužování, neschopnosti splácet závazky a následných exekuci. Práce poukazuje na nejvýraznější problémy, rizika a dopady těchto jevů. Na počátku dluhové spirály je nejenom potřeba a její uspokojení ale také velký marketing, který je zaměřený na dovolené, elektroniku a v neposlední řadě na "výhodné úvěry". Lidé se do dluhové spirály dostávají především počtem úvěrů, kdy ty nejnovější používají na splátky starších úvěrů. Novější úvěry bývají již méně výhodné než ty předchozí, a tak náklady na měsíční splátky se zvyšují. Takováto situace je dlouhodobě neudržitelná a končí neschopností splácet jednotlivé úvěry, exekucí a často osobním bankrotem. Výzkumná část diplomové práce je zaměřena na problematiku dlužníků, věřitelů, úvěrů, exekucí a zabývá se příčinami, které jsou pro dluhovou problematiku typické. Diplomová práce věnuje pozornost nejenom lidem, kteří se ocitli v dluhové pasti, ale také oddlužovacím společnostem, které mají z pohledu dlužníků poměrně vysoké poplatky. Práce se také zaměřuje na neziskové organizace a sociální pracovníky, kteří se snaží pomocí sociální práce a sociální služby dluhovou problematiku řešit, nebo pomáhají tuto situaci zmírnit. Praktická část diplomové práce byla zpracována kvalitativní strategií pomocí rozhovoru dle návodu. Rozhovor podle návodu byl doplněný dotazováním a data zpracována pomocí technika tužka a papír. Práce ukazuje na konkrétních kazuistikách příčiny, které přivedly informanty do dluhových pastí. Ze získaných rozhovorů jsou patrné příčiny vzniku zadluženosti, jako je ztráta zaměstnání, ztráta partnera, rodinná problematika, podnikání, ale také finanční negramotnost. Mapováním se také projevila velká nevědomost informantů o sociálních službách a sociální práci, a to zejména v oblasti dluhové problematiky. Hlavním přínosem do praxe je získání a poskytnutí informací o faktorech, které přivedly informanty do dluhových pastí, a následně k využívání vybraných sociálních služeb a sociální práce. Tyto faktory mohou využít neziskové organizace k nastavení efektivního "public relations", tedy k prevenci dalšího prohlubování dluhové pasti. Diplomová práce může dále sloužit jako vzdělávací, ale i preventivní materiál k dluhové problematice, a to nejenom pro studenty, ale i pro veřejnost.
The debt traps from the point ofview of social work
Keywords: Klíčová slova: dluhová past; dluh; exekuce; dlužník; věřitel; insolvence; sociální práce; dluhová poradna.; Key words: debt trap; debt; distraint; debtor; creditor; insolvency; social work; debt