Trčkové z Lípy a jejich dominium - Kozáková, Karolína (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce s názvem Trčkové z Lípy a jejich dominium se zabývá vzestupem tohoto původně rytířského rodu. Práce především sleduje ohromné nabývání majetku od konce husitských válek až do roku 1634, kdy historie Trčků z Lípy končí. Dalším cílem bylo také zařadit jednotlivé členy Trčků z Lípy do historického kontextu. V neposlední řadě se diplomová práce snaží poukázat na důležitost Trčků z Lípy v české historii.
The house of Trčka from Lípa and their Dominion
Keywords: Trčkové z Lípy; Trčka z Lípy; dominium; rytířský rod; Lipnice; Světlá; Opočno; Vlašim; statky; husitské války; stavovské povstání; Trčka frim Lípa; dominion; history; hussite wars; knightly family