ÚČETNÍ A DAŇOVÁ PROBLEMATIKA V PODNIKU SE ZAHRANIČNÍM OBCHODEM VE VZTAHU K POSUZOVÁNÍ OBCHODNÍCH PŘÍPADŮ - Zborníková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce interpretuje teoretické znalosti z daňové a účetní problematiky daně z přidané hodnoty na konkrétních případech ve strojírenském podniku. Popisuje události související s povinnostmi exportéra či importéra v mezinárodním obchodě. Základním cílem této práce je posoudit nároky na podnikatele při vedení účetnictví a na daňovou problematiku v zahraničně-obchodních vztazích. Teoretická část je založena na interpretaci souvislostí a rizik mezinárodního obchodu a jeho vliv na ekonomiku země. Nalezneme zde přiblížení dopadu EU do českých zákonů v oblasti DPH. Praktická část řeší mezinárodní obchodní zakázky konkrétní strojírenské společnosti. Zabývá se okruhem povinností účetní jednotky týkající se prodeje zboží v evropském společenství a dále dovozu zboží a vývozu zboží do třetích zemí. Závěr práce přináší komplexní zhodnocení zahraniční spolupráce, porovnání náročnosti uvedených případů versus vnitrostátní obchodní operace a jaké požadavky klade mezinárodní spolupráce na podnikové řízení.
ACCOUNTING AND TAX ISSUES CONCERNING FOREIGN TRADE COMPANIES IN RELATION ON THE
Keywords: Dovoz; DPH; Evropská unie; mezinárodní obchod; osvobozené plnění; plátce; vývoz.; Exempt transaction; Export; Import; International Trade; Payer; The European Union; VAT.