Odraz oblastního folkloru v třídním vzdělávacím programu v mateřské škole - Kurková, Hana (Jihočeská univerzita, 2012)
V mé bakalářské práci se snažím ukázat na možnosti a přínos využití oblastního folkloru při tvorbě třídního vzdělávacího programu v konkrétní mateřské škole. Budu se snažit prokázat fakt, že folklór jižní Moravy dokáže plně pokrýt požadavky Rámcově vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání k vytvoření uceleného třídního vzdělávacího programu a může se tak stát jeho hlavní programovou náplní. V teoretické části popisuji zvyky, slavnosti, místní památky a kulturní dědictví jihomoravského kraje a zaměřím se na etnografickou oblast Slovácka a do něj spadající oblast Kyjovska a Podluží. Dále definuji požadavky Rámcově vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání na tvorbu třídních vzdělávacích programů. V praktické části vytvářím pro konkrétní mateřskou školu třídní vzdělávací program se čtrnáctidenním projektem ?Babička vypráví??, který je průřezově zdokumentován na přiloženém videozáznamu.
Reflection of Regional Folklore in Kindergarten Classe Education Programme
Keywords: folklór; Rámcově vzdělávací program pro předškolní vzdělávání; třídní vzdělávací program; folklore; frame work curriculum for preschool education; the class education program