Kvalitativní výzkum poradenských strategií pro závislé na drogách a alkoholu - Vašková, Klára (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá výzkumem poradenských strategií, kterých se využívá v současné době při práci s lidmi závislými na drogách a alkoholu. Hlavním cílem výzkumného šetření je zmapovat centra podporující poradenství pro závislé na drogách a alkoholu v okolí Českých Budějovic a Českého Krumlova. Dalšími cíli je zjistit, jaké používají poradenské strategie a jak jsou úspěšní, zda využívají při práci s klienty motivačních rozhovorů a jaký má jejich poradenská činnost vliv na klienty.
Qualitative research of the counseling strategie of counselors by addicted persons (alcohol, drugs).
Keywords: závislost; poradenství; poradenské přístupy; motivace; motivační trénink; motivační rozhovor; addiction counseling; counseling approaches; motivation; motivational training; motivational interviewing