Život svobodné matky - Kropíková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá životem svobodných matek. Cílem této práce je zmapovat pozitiva a úskalí života svobodných matek s nezletilými dětmi a zjistit možnosti pomoci z pohledu sociální práce. Byly zvoleny dvě výzkumné otázky: 1. "Jaká jsou pozitiva života svobodných matek?" 2. "Jaká jsou negativa života svobodných matek?" Práce se dělí na část teoretickou a praktickou, kdy v teoretické části byl ve zkratce popsán současný stav, negativní jevy v životě svobodné matky a rizika osamělého života. Konkrétněji byly popsány sociální dávky pro samoživitelky, vyživovací povinnost a situace ohledně samoživitelek v době Covid-19. Praktická část byla zpracována pomocí kvalitativní strategie, metody dotazování a techniky polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovory byly vedeny se svobodnými matkami, které byly osloveny na základě metody snowball sampling. Rozhovory jsou vyhodnoceny metodou otevřeného kódování na základě, kterého bylo vytvořeno osm kategorií. Výzkumem bylo zjištěno, že život svobodné matky je složitější, než u kompletních rodin, nicméně i zde se dají najít jak negativa, tak pozitiva. Na základě vyhodnocených rozhovorů bylo zjištěno, že by bylo žádoucí zaměřit se na zlepšení a rozšíření pomoci pro svobodné matky. Výsledky práce mohou sloužit jako podklad pro další výzkum, a to konkrétně jak svobodné matky zvládly krizi Covid-19 vzhledem k tomu, že tato bakalářská práce sleduje situaci svobodných matek na začátku a během pandemické situace Covid-19 v letech 2020/2021. Dále mohou sloužit jako studijní materiál týkající se života svobodných matek.
The Life of a Single Mom
Keywords: Svobodná matka; Rodina; Rozvodovost; Dítě; Neúplná rodina; Rodičovské a mateřské dávky; Přídavky od státu; Single mom; Family; Divorce rate; Child; Incomplete family; Parental and maternity benefits; State allowances