Ženská obřízka z antropologické perspektivy - Rybová, Nela (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá tématem ženské obřízky z hlediska kultur, které ji užívají. První kapitola je věnována obecným informacím jako je vymezení pojmu, typologie, zdravot-ní následky, sexuální vnímavost ženy po zákroku a rozšíření této praktiky ve světě. Druhá kapitola popisuje různé důvody pro vykonávání této praktiky vycházející z uspořádání sociálního života, mýtů a představ. První část druhé kapitoly uvádí různé spekulativní varianty vzniku ženské obřízky, poslední je věnována tématu spojení FGC a náboženství. Třetí kapitola nastiňuje současné debaty a otázku zasahování do prakti-kování ženské obřízky, tedy snahu o její vymýcení.
Anthropological perspective of female circumcision
Keywords: ženská obřízka; klitoridektomie; infibulace; sexualita; klitoris; důvody; kontext kultur; debaty; intervence; female circumcision; clitoridectomy; infibulation; sexuality; clitoris; reasons; cultural context; debates; interference