Technické a technologické řešení stavební údržby, případně sanace spodní stavby domu s cílem odstranění nadbytečné vlhkosti. - Bláha, Bohumil (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem této práce bylo seznámení s problematikou nadbytečné vlhkosti ve stávajících objektech a dále navržení technicko-technologického postupu, jehož součástí byla analýza jednotlivých variant včetně jejich ekonomického posouzení. Pro tento účel byl vybrán konkrétní rodinný dům, ve kterém se vyskytuje nadbytečná vlhkost. Byla vypracována základní charakteristika objektu, ve které bylo uvedeno i stáří jednotlivých dotčených částí objektu. Dále byl popsán materiál (těchto částí), který byl zakreslen do vyhotoveného půdorysu objektu. Pro ucelený přehled o objektu bylo popsáno i okolí stavby. Pro vyhotovení návrhů bylo nutné provést základní průzkum, který spočíval v určení charakteristik podloží. Součástí tohoto průzkumu bylo posouzení stávajícího objektu z hlediska radonového ohrožení. Poté byly popsány projevy vlhkosti v objektu a jejich možné příčiny. Na jejich základě byl vyhotoven technicko-technologický postup obsahující dvě možné varianty řešení, tyto navrhovaná opatření byla podrobně popsána a zakreslena do půdorysu objektu. U těchto variant byla vypočtena orientační cena, za kterou by bylo možné tyto práce realizovat. Na závěr práce byla vybrána nejvhodnější varianta a tento výběr byl patřičně odůvodněn.
Technical and technological solutions building maintenance, rehabilitation or construction of the lower house in order to remove excess moisture.
Keywords: sanace vlhkého zdiva; metody sanace; stavebně-technický průzkum; druhy vlhkosti; návrh metod; sanační omítky; rehabilitation of wet masonry; rehabilitation methods; construction and technical survey; types of moisture; design methods; rehabilitation plastem