Generativní množení vybraných zástupců rodu Rebutia - Hornát, Milan (Jihočeská univerzita, 2011)
U většiny rodů čeledi Cactaceae, stejně tak u rodu Rebutia nikdy nebyl dosud cíleně sledován a měřen vliv abiotických faktorů, ovlivňujících vývoj rostlin od výsevu semen přes juvenilní stadium až po jejich květuschopnou velikost. Monitoring teploty, relativní vzdušné vlhkosti a rosného bodu ve skleníkovém prostředí, spolu s pravidelnou fotografickou dokumentací růstu rostlin a jejich subjektivním pozorováním byl využit k návrhu optimalizace metodiky výsevu vybraných druhů rodu Rebutia. Pravidelné měření bylo prováděno od března 2010 do ledna 2011. Bylo zjištěno, že rozhodujícím faktorem, ovlivňujícím růst rostlin, pocházejících z vysokých hor tropického pásma, je teplota. Byla vyvinuta a prakticky odzkoušena metoda konstrukce růstové křivky pomocí obrazové analýzy fotodokumentace růstu, použitelná i pro jiné taxony.
Generative propagation of selected species of the genus Rebutia
Keywords: abiotické faktory; Rebutia; skleníkové prostředí; obrazová analýza; abiotic factors; Rebutia; greenhouse environment; image analysis