Porovnání výsledků testu spiroergometrie na běhátku a bicyklovém ergometru u tenistů - Paťha, Daniel (Jihočeská univerzita, 2023)
V této práci porovnáváme výsledky laboratorních zátěžových tesů na běžeckém a bicyklovém ergometru u výkonnostních tenistů ve věku 1639 let. Tyto ergometry máme dostupné v laboratoři na KTVS PF JCU. Tenisti, kteří se do výzkumu zapojili, absolvovali oba testy v rozmezí maximálně jednoho týdne. Před oběma testy měli stejný režim a stejnou fyzickou kondici, aby byly výsledky testů ovlivněny pouze jejich výkonem. Měřili jsme hodnoty VO2max, dechové frekvence, tepové frekvence, minutové ventilace, dechového objemu, respiračního kvocientu, ventilačního ekvivalentu kyslíku a oxidu uhličitého a tepový kyslík. Hodnota, na kterou jsme se zaměřili nejvíce bylo VO2max. Z našich výsledků je patrné, že průměrná naměřená hodnota VO2max na běžeckém ergometru byla 49,8 ? 4,5 ml?min?kg-1 a 45,3 ? 6,4 ml?min?kg-1 na bicyklovém ergometru. Tenisté tudíž dosahovali lepších výsledků na běžeckém ergometru a dokázali jsme, že v porovnání s bicyklovým ergometrem je pro ně běžecký ergometr vhodným přístrojem pro zátěžové vyšetření.
Comparison of spieroergmoetry results on treadmill and bicycle ergometer for tennis players
Keywords: tenisté; VO2max; běhátko; bicykl; spiroergometrie; Tennis players; VO2max; Treadmill; bicycle; spiroergomtery