Přístup učitelů k dítěti se sluchovým postižením v běžné a speciální mateřské škole - Sládková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2017)
Tématem mé bakalářské práce je popis přístupů učitelů k dětem se sluchovým postižením v běžné a speciální mateřské škole. Teoretická část se zabývá klasifikací sluchových vad a jejich diagnostikou. Dále pak procesem edukace, socializace a terapeutickými přístupy v jednotlivých mateřských školách. Praktická část se věnuje srovnání pedagogických metod práce s dítětem se sluchovým postižením v běžné a speciální mateřské škole. Realizované rozhovory s učiteli z obou typů škol analyzují jejich postoje, názory a zkušenosti při výchově a vzdělávání dětí se sluchovým postižením. Cílem je nejen porovnat činnosti pedagogů, ale také popsat a přiblížit dva typy institucí, které poskytují edukaci dětem se sluchovým postižením.
Attitude of teachers to the child with hearing disability in ordinary and special kindergarten
Keywords: sluchové postižení; běžná mateřská škola; speciální mateřská škola; edukace; hearing impairment; regular kindergarten; special kindergarten; education