Zkoumání zneužívání omamných a psychotropních látek v kontextu navazujících aspektů trestné činnosti - Binterová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2007)
Bakalářská práce '' Zkoumání zneužívání omamných a psychotropních látek v kontextu navazujících aspektů trestné činnosti'' je studií současného stavu drogových závislostí české společnosti. Sociální, zdravotní, ekonomické a kriminologické důsledky zneužívání omamných a psychotropních látek jsou závažným sociálně patologickým jevem. Drogová závislost ohrožuje a ničí sociální status jednotlivců i jejich komunit, způsobuje jejich vyčlenění z majoritní společnosti. Postupně ztrácejí kontakt se svým přirozeným sociálním prostředím, rezignují na získání, zvýšení či udržení kvalifikace, ztrácejí svoje pracovní uplatnění a ekonomickou samostatnost, rozpadá se jim partnerský a rodinný život, vznikají u nich psychické, psychiatrické a zdravotní problémy, které jsou vyvrcholením jejich životních selhání. Rizika vzniku rozmanitých závislostí prostupují celou věkovou skladbu populace, závislost na omamných a psychotropních látkách je ohrožujícím stavem pro každé životní období, zejména pak pro produktivní generaci. Podle názoru autorky práce jsou nejvýznamněji ohroženou skupinou děti a mladiství ve věku od 13 do 18 let, po nich pak následují mladí lidé, kteří již dosáhli způsobilosti k právním úkonům a poté specifické profesní skupiny obyvatelstva jako jsou např. prostitutky a prostituti, umělci, manageři, společensky a hospodářsky významní lidé, kteří jsou více konfrontováni s životními problémy, módními výstřelky, jsou extrémně zatíženi stresem, mají vhodnou příležitost a dobrou dostupnost k drogám, jsou ekonomicky zabezpečeni. Práce se postupně zabývá vymezením závislostí, riziky vzniku a rozvoje závislostí, stádii aplikace postupně vytvářejícími stav závislosti, vymezením pojmů drogové závislosti, charakteristikou jednotlivých drog, globálním pojetím abúzu drog jako světového problému, zdravotními následky užívání drog, prevencí infekčních onemocnění, užíváním drog v prostředí volného času a zábavy, trestněprávními dopady abúzu drog, problematikou odvykací léčby, možností řešení drogových závislostí ve vězeňském prostředí a sociologickým šetřením názorů studentů na problematiku drogových závislostí. Výzkum byl proveden mezi studenty středních škol a zjišťuje jejich postoje k rizikům vzniku závislostí na omamných a psychotropních látkách spolu se zkoumáním jejich připravenosti vypořádat se vlastním přístupem s nebezpečím vytvoření závislosti.
The investigation of narcotics and psychotropics abuse in the context of following aspects of criminal offence
Keywords: Droga; Kriminalita; Závislost; Trestná činnost; Abusus drog; Uživatel drog; Drug; Criminality; Dependence; Criminal Activity; Drug Abuse; Drug User