Současné trendy v budování profesní kariéry pracovníků v oboru ochrana veřejného zdraví - Navrátil, Jakub (Jihočeská univerzita, 2012)
V současné době, lze ve společnosti pozorovat celou řadu rozvíjejících se trendů, mezi které bezesporu patří budování profesní kariéry každého jednotlivce. Tato diplomová práce ve své teoretické části shrnuje pomocí dostupné literatury obor ochrany veřejného zdraví jako takový, věnuje se problematice řízení lidských zdrojů, potřebám zaměstnanců a nejrůznějším aspektům, které mohou ve vývoji profesní kariéry hrát rozhodující roli. Cílem této práce bylo zmapování budování profesní kariéry u odborných pracovníků v oblasti ochrany veřejného zdraví a tímto si utvořit ucelený pohled na danou profesi, počínaje druhem absolvovaného studia zaměstnanců, přes spokojenost, potvrzená či vyvrácená očekávání v této profesi, až po možnost kariérního postupu. K dosažení tohoto cíle byly stanoveny čtyři hypotézy a byla zvolena metoda kvantitativního výzkumu, přičemž samotný sběr dat byl proveden výzkumnou technikou dotazníkového šetření. Vyhodnocovány byly odpovědi od celkem 252 respondentů z řad pracovníků krajských hygienických stanic, zdravotních ústavů a Státního zdravotního ústavu. Tato práce může sloužit k lepší orientaci studentů v daném oboru, či ke zlepšení pracovních podmínek zaměstnanců pracujících v ochraně veřejného zdraví.
Present trends in building of the staffs´ career in the sphere of the public health protection?
Keywords: Ochrana veřejného zdraví; Profesní kariéra; Pracovník; protection of public health; professional career; worker