Historickogeografické aspekty populačního vývoje města Vodňany - Pinďáková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2013)
Předkládaná práce zkoumá historickogeografické aspekty dlouhodobého populačního vývoje města Vodňany, jejž porovnává s vývojem okolních sídel v regionu. V úvodní části práce jsou stanoveny hlavní cíle a vstupní hypotézy. Za klíčové lze považovat kapitoly, ve kterých jsou nastíněny geografické a historické charakteristiky sledovaného města a Jihočeského kraje, rovněž analytická část práce, věnována interpretaci změn v populačním vývoji Jihočeského kraje v kontextu České republiky, ve vývoji počtu obyvatel ve Vodňanech a dalších vybraných městech. Následně dochází k diferenciaci populačního vývoje uvnitř Jihočeského kraje, zobecnění dílčích poznatků vyplývajících z analýzy, srovnání s obecnými tendencemi vývoje, a především generalizaci hlavních historickogeografických aspektů populačního vývoje sledovaných měst, politických, hospodářských či sociálních. Závěrečná kapitola patří zhodnocení cílů práce a ověření vstupních hypotéz. Studie je doplněna o tabulkové, grafické a mapové přílohy.
Historical-geographical aspects of the population development of the town of Vodňany
Keywords: populační vývoj; Vodňany; Jihočeský kraj; historickogeografické aspekty; population development; Vodňany; South Bohemia; historical-geographical aspects