Namelessness in the Works of George R. R. Martin and Ursula Le Guin - Votinova, Sofiia (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce zkoumá význam a důsledky bezejmennosti v fantasy literatuře na příkladu série Píseň ledu a ohně od George R. R. Martina a série Zeměmoří od Ursuly K. Le Guinové. Literární použití bezejmennosti slouží k rozvoji postav, zkoumání struktur moci a výzvě tradičním představám o identitě a přináležitosti. Autorka využívá různé teoretické perspektivy, včetně těch Josefa Campbella, Carla Gustava Junga, Michela Foucaulta, Gérarda Genetta, Jane Blissové a Lao Tzua, aby tento fenomén analyzovala. Tím, že čerpá z těchto různorodých perspektiv a aplikuje různé metody analýzy, práce zdůrazňuje interdisciplinární povahu studie, vycházející z teorií v dějepisu, mytologii, psychologii, filosofii a literární kritice.
Namelessness in the Works of George R. R. Martin and Ursula Le Guin
Keywords: Bezejmennost; fantasy; George R. R. Martin; Ursula K. Le Guinová; onomastika; Namelessness; fantasy; George R. R. Martin; Ursula Le Guin; onomastics