Edukační program na téma "Zdravá výživa" pro děti předškolního věku - Nowáková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zaměřuje na edukaci předškolních dětí v oblasti zdravé výživy. Děti si již od útlého věku utvářejí základy pro své pozdější stravovací návyky. Je tedy vhodné začít jim vštěpovat zásady správného stravování co nejdříve a způsobem pro ně pochopitelným, což bylo i jedním z cílů této práce. Teoretická část práce charakterizuje předškolní věk a zdravou výživu obecně. Dále se soustředí na detailnější specifikaci zdravé výživy předškolního dítěte. Jsou zmíněny i některé chyby, kterých je radno se při výživě předškoláků vyvarovat. Na závěr jsou uvedeny některé edukační programy probíhající v mateřských školách, které si kladou za cíl vzdělávat děti v oblasti zdravé výživy. Praktická část je zaměřena na samotnou edukaci dětí předškolního věku a zhodnocení jejího efektu. Cílem bylo nejprve pomocí jednoduchých otázek a aktivit zmapovat, jaké povědomí o zdravé výživě děti již mají, následně se ho snažit rozšířit a zjistit, zda bylo kýženého výsledku dosaženo. Většina dětí určité povědomí o tom, co lze považovat za zdravé stravování měla, ovšem vyskytovaly se velké rozdíly ve znalostech jednotlivých dětí. Při opětovném testování znalostí dětí po edukaci si děti při odpovídání na otázky vedly lépe a rozdíly v úrovni znalostí jednotlivých dětí byly téměř setřeny.
Educational program on topic of healthy nutrition targeted on preschool children
Keywords: Zdravá výživa; výživa předškolních dětí; edukace o zdravé výživě; edukace předškolních dětí; edukační program pro děti; Healthy diet; healthy diet for preschool children; educating about nutrition; educating preschool children; educational program for preschool children