Informovanost žen o prevenci karcinomu děložního čípku - Gašpárková, Věra (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem bakalářské práce bylo zjistit informovanost žen o prevenci karcinomu děložního čípku, jelikož karcinom děložního čípku je závažné onemocnění, vyskytující se u žen v každé věkové kategorii. Vzhledem k poměrně velkému výskytu tohoto onemocnění a vzhledem k tomu, že v naší republice v současné době neexistuje organizovaný screening karcinomu děložního čípku, je vhodné zabývat se informovaností žen o možných preventivních vyšetřeních a možnosti očkování proti HPV infekci. Výzkumné šetření bylo provedeno metodou kvantitativního výzkumu. Pro sběr dat byla použita technika anonymního dotazníku. Výzkumným vzorkem byly ženy všech věkových kategorií na různých místech Jihočeského kraje. Celkem bylo rozdáno 160 dotazníků, návratnost byla 95 %. Následně byly ještě vyřazeny dotazníky z důvodu chybného vyplnění, takže konečný počet odpovídajících respondentek byl 148 (100 %). Období sběru dat bylo říjen , listopad a prosinec roku 2008. V bakalářské práci bylo stanoveno šest cílů a šest hypotéz, týkajících se informovanosti že o prevenci karcinomu děložního čípku, očkování a účasti žen na preventivních vyšetřeních. Všechny cíle byly splněny a výzkumným šetřením měly být potvrzeny či vyvráceny stanovené hypotézy. První hypotéza předpokládala, že mladá děvčata před 18.rokem věku nejsou informována o preventivních gynekologických vyšetřeních a po analýze vyplněných dotazníků této věkové skupiny hypotéza potvrzena nebyla. Všechny ostatní hypotézy se potvrdily, čímž byla zjištěna dobrá informovanost žen. V praxi je vhodné využití edukace na téma prevence karcinomu děložního čípku, porodní asistentky mohou podávat informace v terénu, v ambulancích či v nemocnici. Použity mohou být též informační letáčky, zdroje na internetu či pořádání přednášek. Výsledky výzkumného šetření bakalářské práce mohou být publikovány v odborných časopisech. V prevenci karcinomu děložního čípku je cílem jeho včasné odhalení, ošetření a následně snížení úmrtnosti žen s touto diagnózou. Každá žena je však zcela zodpovědná za své zdraví a záleží pouze na ní, jak se o své zdraví stará.
Womenś Informed Awareness of Cervical Cancer Prevention
Keywords: cytologie; gynekologické vyšetření; informovanost; karcinom děložního čípku; kolposkopie; očkování; prevence; cytology; gynaecological examination; foreknowledge; cervical cancer; colposcopy; vaccination; prevention