Teorie rozmanitých inteligencí a její konsekvence pro pedagogickou praxi - Žůrková, Lydie (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce představuje teorii rozmanitých inteligencí Howarda Gardnera. V první kapitole se zabývá pojmem inteligence a základními přístupy k jejímu studiu. Věnuje se nezbytným předpokladům, za kterých může být určitá schopnost nebo dovednost nazvána inteligencí. Dále popisuje jednotlivé inteligence a představuje kritiku této teorie. Poslední kapitola nastiňuje možný dopad pro pedagogickou praxi a také pro pedagogiku volného času.
The Theory of Multiple Intelligences and its Consequences for Educational Practice
Keywords: inteligence; přístupy ke studiu inteligence; teorie rozmanitých inteligencí; Howard Gardner; pedagogická praxe; pedagogika volného času; intelligence; basic approaches to the study of intelligence; The Theory of Multiple Intelligences; Howard Gardner; Educational Practice; leisure education theory