Probiotické mikroorganismy v mléčných produktech - Korandová, Květa (Jihočeská univerzita, 2012)
Probiotické mikroorganismy jsou živé mikroorganismy, které podporují optimální složení střevní mikroflóry. Tato práce pojednává o jejich pozitivním vlivu na zdraví člověka. Zabývá se popisem nejčastěji používaných rodů bakterií, mezi které patří Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus a Lactococcus. Dále pojednává o zdravotních, mikrobiologických a technologických požadavcích potřebných pro dosažení účinnosti probiotik. Jsou také uvedeny charakteristiky produktů s obsahem probiotických mikroorganismů, mezi které patří farmaceutické preparáty a vybrané funkční potraviny. V této skupině je práce zaměřena zejména na fermentované mléčné výrobky.
Probiotic bacteria in dairy products
Keywords: probiotické mikroorganismy; probiotika; prebiotika; synbiotika; funkční potraviny; fermentované mléčné výrobky; probiotic microorganisms; probiotics; prebiotics; synbiotics; functional foods; fermented milk products