Anglizismen in der deutschen Presse - Šindelářová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce nese název "Anglicismy v německém tisku". Cílem práce je komplexní analýza stupně asimilace anglicismů v současné němčině (z hlediska foneticko-fonologického, ortografického a morfologického). V teoretické části budu vycházet ze základní odborné literatury k problematice přejímání cizích slov, zvláště pak z angličtiny. V praktické části se budu zabývat problematikou eventuálních změn významu anglicizmů a jejich pragmatického uplatnění v němčině ve srovnání s originálem. Anglicismy budou excerpovány z vlastního korpusu dvaceti textů ze zvolené rubriky německého časopisu "Bild der Wissenschaft". Získaná data budou podrobena analýze, srovnána s údaji v relevantních vědeckých dílech/slovnících. K práci je přiložen analyzovaný textový korpus.
Anglicisms in German press
Keywords: německý jazyk; anglický jazyk; anglicismy; fonetika; ortografie; morfologie; významy; synonyma; původ; German language; English language; Anglicisms; phonetics; orthography; morphology; meanings; synonyms; origin