Ekonomická analýza plodnosti u stáda dojeného skotu - Mačlová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem práce bylo zhodnotit mléčnou užitkovost a plodnost stáda dojnic českého strakatého skotu a vyjádřit ekonomický dopad využití různých plemenných býků využívaných k připouštění plemenic. Výsledky mléčné užitkovosti a inseminace byly hodnoceny v letech 2017 - 2018 za poslední uzavřené laktace u skupin podle pořadí laktace (1. laktace, 2. laktace, 3. laktace, 4. a další laktace). Ukazatele byly vyhodnoceny u tří nejčastěji využívaných plemenných býků. Průměrná užitkovost dle pořadí laktace byla na 1. laktaci 5143 kg mléka (P 0,001), na 2. laktaci 6520 kg mléka (P 0,01), na 3. laktaci 8186 kg mléka (P 0,001) a na 4. a dalších laktacích 7855 kg. Užitkovost celého stáda byla 6856 kg mléka s obsahem tuku 4,09 %, a obsahem bílkovin 3,46 %. Průměrný věk při prvním otelení byl 945 dnů, délka mezidobí stáda 416 dnů, inseminační interval 93 dnů a servis perioda 129 dnů. Úspěšnost 1. inseminace v roce 2017 odpovídala 75 %, v roce 2018 pak 74 %. Úspěšnost všech inseminací byla v obou letech 69 %. Při hodnocení nákladů na inseminaci celého stáda při užití všech býků zařazených do reprodukce bylo zjištěno, že v roce 2017 byl nutné k zabřeznutí plemenice vynaložit náklady ve výši 618 Kč a v roce 2018 pak 577 Kč. Byl zjištěn ekonomický rozdíl ve využití jednotlivých plemenných býků zařazených do reprodukce v daném stádě.
Economic analysis fertility of dairy cattle herd
Keywords: český strakatý skot; dojnice; reprodukce; býci; Czech piebald cattle; dairy cows; reproduction; bulls