Chov plemene duroc v ČR a ve světě - Dvořáková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem bakalářské práce bylo posoudit chov plemene duroc v České republice. Práce byla zaměřena na vývoj a změny v této populaci od roku 2000 do roku 2013. Dále byla zaměřena na vývoj reprodukční užitkovosti a vývoj produkčních znaků na základě zkoušek vlastní užitkovosti. V práci je uveden vznik plemene duroc, jeho charakteristika, plemenný standart a chovný cíl. Dále je zde zpracován vývoj početních stavů, počtu vrhů, počtu narozených selat, počtu dochovaných selat v 21 dnech, délka mezidobí a ztráty selat v kontrole užitkovosti. V rámci zkoušek vlastní užitkovosti je zde zpracován vývoj průměrných denních přírůstků, podílu libového masa a výška tuku u prasniček a kanečků.
Breeding of the Duroc breed in the Czech Republic and abroad
Keywords: Plemeno duroc; sele; prasnička; kaneček; Duroc breed; piglet; gilt; boar