Podpora vývoje .NET aplikací na operačním systému GNU/Linux - Sochacký, Josef (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce zkoumá podporu a reálnou použitelnost vývojové platformy .NET na operačním systému GNU/Linux. Úvod popisuje samotnou platformu .NET, její vlastnosti a architekturu. Poté následuje popis operačního systému GNU/Linux. Prostor je poté věnován různým implementacím platformy .NET, jejich historii a specifickým vlastnostem. Je zde také zmíněn problém softwarových patentů. Dále je zkoumána rozšířenost .NET platformy na operačním systému GNU/Linux, včetně přehledu několika aplikací postavených na této platformě. Následuje přehled vývojářských nástrojů, jejich vlastností a funkcí včetně jejich srovnání. Další část je věnována jednomu z největších problémů .NET platformy na operačním systému GNU/Linux, a to problému vývoje grafických uživatelských rozhraní. V závěru práce je zdokumentována příprava vývojového prostředí včetně popisu procesu vývoje ukázkové aplikace.
The Support for .NET Application Development on the GNU/Linux Operating System
Keywords: podpora; použitelnost v reálném prostředí; platforma .NET; GNU/Linux; implementace; softwarové patenty; aplikace; vývojové nástroje; grafická uživatelská rozhraní; vývojové prostředí; ukázková aplikace; porovnání; support; real-world usability; .NET platform; GNU/Linux; implementations; software patents; application; development tools; graphical user interfaces; development environment; sample application; comparison