Aktivizační možnosti u klientů Domova pro seniory na Táborsku - Micáková, Vladimíra (Jihočeská univerzita, 2009)
V bakalářské práci je rozpracováno téma ''Aktivizační možnosti u klientů Domova pro seniory na Táborsku''. V současné době nám demografické výzkumy ukazují nárůst počtu starých osob, v souvislosti s tím se zvyšuje i počet seniorů ubytovaných v domovech pro seniory. Je potřeba neustále zvyšovat kvalitu poskytovaných služeb v těchto zařízeních, aby klienti mohli i ve vysokém věku využívat volný čas v souladu se svými zájmy, dle svých možností se maximálně rozvíjet a nepostrádat pocit smysluplnosti. Jednou z možností jak toho alespoň částečně dosáhnout, je individuální přístup personálu a především vhodně zvolené aktivizační programy, které budou zvyšovat kvalitu života klientů. Cílem práce bylo zmapovat aktivizační možnosti ve vybraných zařízeních na Táborsku, konkrétně v Domově pro seniory Tep, Veselí nad Lužnicí a Senior domě v Soběslavi. Pro vyhodnocení výsledků práce bylo využito kvalitativního výzkumu. Jako první metodu jsem zvolila SWOT analýzu, která popisuje silné a slabé stránky, příležitosti a hrozby aktivizačních programů v daných zařízeních. Dílčím cílem bylo provést porovnání nabízených aktivit z hlediska zájmu a spokojenosti klientů. Pro porovnání nabízených aktivit byla využita technika polořízených rozhovorů s klienty a pracovníky. Náhodným výběrem bylo osloveno 20 klientů a 5 pracovníků z každého zařízení. Z dokončeného výzkumu se domnívám, že cíle bakalářské práce ''Aktivizační možnosti u klientů Domova pro seniory na Táborsku'' byly splněny. Výzkum ukázal, že vhodná volba aktivizačního programu vycházející z individuálních potřeb a přání klienta vede k pocitu spokojenosti a smysluplnosti jeho života. Zároveň dochází ke zlepšení fyzického i psychického stavu klienta. Bakalářskou práci bude možno využít k prohloubení informovanosti a přehledu o poskytovaných aktivizačních programech v těchto pobytových zařízeních pro seniory. Může být využita i jako zpětná vazba pro personál daných zařízení v oblasti zájmu a spokojenosti klientů s nabízenými aktivitami.
The Options of Activation in the Clients of an Old People´s Home in the Tábor Region
--
Keywords: adaptace; aktivita; aktivizační možnosti; domov pro seniory; klient; adaptation; activity; activation options; home for senior citizens; client