Zpracování návrhu revitalizační studie pro malý vodní tok - Zábranská, Dora (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zaměřuje na revitalizace vodních toků. V literární rešerši je popsáno proč vůbec potřeba této disciplíny vznikla, její vývoj, cíle a efekty. Dále jsou rozebrány jednotlivé revitalizační zásahy, podklady pro návrh revitalizační akce a možnosti jejího financování. Praktická část se věnuje návrhu revitalizace malého vodního toku - Měkyneckého potoka. Nejprve jsou shromážděny informace o povodí tohoto toku. Jsou popsány místní hydrologické, klimatické, pedologické, geologické a geomorfologické podmínky, land use v povodí a územní systém ekologické stability. V práci se hodnotí také erozní ohroženost pozemků a vegetační doprovod vodního toku. Dále je vodoteč rozdělena na jednotlivé homogenní úseky, které jsou podrobně popsány. Poté následuje část návrhová, která obsahuje samotný návrh revitalizace. Ta obsahuje návrh nové trasy koryta a jeho příčných profilů, návrh tůní a vegetačního doprovodu. Součástí je také řešení vysoké míry ohroženosti pozemků vodní erozí
Processing of a design of a small watercourse restoration study
Keywords: revitalizace; vodní tok; Měkynecký potok; eroze; vegetační doprovod; návrh nové trasy koryta; příčný profil koryta; restoration; watercourse; Měkynecký stream; erosion; riparian vegetation; design of a new stream bed route; stream bed cross section