Návrat manželek daeš bojovníků do rodných zemí - nová hrozba? - Zamrazilová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem diplomové práce je ověření hypotézy, zda jsou navracející se ženy, manželky džihádistických bojovníků z území Islamského státu zpět do rodných zemí v Evropě bezpečnostní hrozbou pro evropskou společnost. V práci je využito několik metod jako empiricko-analytická metoda, metoda komparativní případové studie a SWOT analýza, které mají autorce pomoci s nalezením odpovědí na tuto hypotetickou otázku. Tato práce pojednává nejen o přiblížení islámu jako náboženství, ale také o samotné teroristické organizaci - Islámský stát, která využila toto náboženství pro svůj boj vůči západní společnosti. V práci je také přiblížena problematika radikalizace včetně jednotlivých faktorů, které předcházejí zradikalizování. Taktéž je zde přiblíženo téma motivace žen, a jejich následné rozhodnutí odejít z rodné země na území tzv. chalífátu. Autorka touto prací na základě dostupných dat z jednotlivých zemí Evropy překládá náhled na to, jak se se zpětnou migrací daeš manželek vypořádají jednotlivé země. Dále jak jednotlivé země pracují s možnou jejich proteroristickou aktivitou na území daného evropského státu. Hlavním cílem je na základě dostupné literatury a reportů připravit dostatečné podklady pro provedení analýzy s následným vyhodnocením otázky, zda je možné tyto ženy považovat za bezpečnostní hrozbu. Cílem autorky je také předat i případné širší veřejnosti podklady pro lepší pochopení toho, proč jsou ženy radikalizovány, ale proč i mohou hrát silnou roli při prevenci těchto procesů.
The return of the daesh wives to their native lands - a new threat?
Keywords: Ženský terorismus; Islámský stát; migrace; ženy v teroristických organizacích; navrátilci; terorismus; Female terrorism; Islamic State; migration; women in terrorist organizations; returnees; terrorism