Využití socioterapie v sociálních službách - Nedbalová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2022)
Teoretická část práce se skládá ze 3 kapitol, které se týkají sociální práce se seniory, stárnutí a stáří a periodizace stáří. Další kapitoly jsou zaměřeny na socioterapii, a to její vymezení, cíle, etapy, klienty, roli socioterapeuta, metody a techniky. Poslední kapitola je věnována domovům pro seniory a vybraným socioterapiím (zooterapie, arteterapie, reminiscenční terapie), které jsou vhodné pro seniory 65+. Cílem bakalářské práce bylo zjistit, jakým způsobem je socioterapie využívána v sociálních službách. Stanoveny byly tyto výzkumné otázky. HVO: Jak probíhá poskytování socioterapie v rámci sociálních služeb? DVO1: Jaké jsou zkušenosti sociálních pracovníků s poskytováním socioterapie v sociálních službách? DVO2: Jak vnímají sociální pracovníci socioterapii v porovnání s jinými využívanými metodami? V praktické části byl zvolen kvalitativní výzkum, metoda dotazování a technika polostrukturovaného rozhovoru. Informanti byli vybráni pomocí záměrného výběru za využití metody účelového vzorkování. Výzkum byl realizován v únoru 2022 v domovech pro seniory nacházejících se v okrese Jindřichův Hradec. Výzkumný soubor zahrnoval sedm sociálních pracovníků a jednoho aktivizačního pracovníka. Analýza dat proběhla prostřednictvím otevřeného kódování. Dle názorů informantů je socioterapie efektivní a využívaná metoda, která komplexně pozitivně působí na seniory. Umožňuje klientům adaptovat se na nové prostředí, získat zpět své dovednosti i naučit se nové, smysluplně vyplnit svůj volný čas, udržet kontakt s okolím apod. Z výzkumu dále vyplynulo, že informanti za součást socioterapie považují aktivizační a volnočasové činnosti. Bakalářská práce má informativní význam o využití socioterapie v domovech pro seniory. Do budoucna může sociálním pracovníkům a studentům sociálních oborů poskytnout náhled na to, zda je socioterapie účinnou a preferovanou metodou.
Use of Socio Therapy in Social Services
Keywords: socioterapie; socioterapeut; socioterapeutický vztah; senioři; stáří; domovy pro seniory; sociální pracovník; socio therapy; socio therapist; socio therapeutic relationship; seniors; age; homes for elderly; social worker