Keramické materiály ve školské praxi - Matulková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2023)
Předkládaná bakalářská práce je rozdělena do dvou částí: teoretické a praktické. Teoretická část se stručně zabývá vznikem a vývojem keramického řemesla. Následně jsou popsány různé keramické nástroje a zařízení, která jsou důležitá ve výrobním procesu. V další části jsou klasifikovány a popsány základní typy hlín a glazur spolu s technikami vytváření a zdobení předmětů. Praktická část prezentuje tvorbu vzorkovníku vytvořeného z keramických hlín, které se běžně používají na základních školách. Pro zjištění této skutečnosti byl vytvořen dotazník, který byl předložen k vyplnění základním školám a základním uměleckým školám. Součástí praktické části je i fotodokumentace z průběhu tvorby.
Ceramic material and school practice
Keywords: keramika; techniky; keramické hlíny; glazury; keramické nástroje; výpal; vzorkovník; dotazník; ceramics; techniques; ceramic clays; glazes; ceramic tools; firing; sample board; questionnaire