Vliv eutrofizace na emise skleníkových plynů z mokrých luk - Nitkulincová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2008)
Anotace: Tato práce je zaměřena na vliv hnojení na emise skleníkových plynů (CO2, CH4, N2O) z mokřadního ekosystému. Pokusnými plochami byly tzv. ''mokré louky'' a lišily se vegetačním pokryvem a obsahem organické hmoty v půdě. Obě lokality se nacházejí v Biosférické rezervaci Třeboňsko. Měření plynných emisí probíhalo od května do října 2007 in situ. Emise sledovaných plynů byly vyhodnoceny společně s dalšími parametry prostředí, jako je teplota, půdní vlhkost, rostlinná biomasa atd.
Effect of eutrophication on greenhouse gas emissions from wet meadows