Josef Merhaut: recepce jeho prozaického díla a naturalismus - Klempířová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem práce je zmapovat primární i sekundární recepci díla Josefa Merhauta. V prvém kroku se autorka soustředí na všechny dobové kritiky jednotlivých Merhautových prozaických prací. Bibliografickým východiskem jí bude příslušné heslo Lexikonu české literatury. Dále prozkoumá speciální sekundární literaturu o Merhautovi a v posled i základní úhrnné práce věnované literatuře druhé poloviny 19. a počátku 20. století. Výsledkem budou zjištění o hlediscích a kritériích hodnocení Merhautovy beletrie, o jejich proměnách v čase a také o změnách v celkovém obrazu autora a jeho díla. Speciální pozornost bude věnována otázce poměru Merhautovy tvorby k naturalismu. Pokud to zpracování dovolí, mohla by se autorka dále analyticky a interpretačně věnovat tomu z Merhautových děl, které je vnímáno jako nejvíce naturalistické.
Josef Merhaut: The reception of his prosaic works and the naturalism
Keywords: Josef Merhaut; naturalismus; Černá pole; povídky; Josef Merhaut; naturalism; Černá pole; short story