Jednoúčelový operační systém FreeNAS a jeho nasazení - Navrátil, Václav (Jihočeská univerzita, 2009)
V rámci této bakalářské práce jsou zkoumány vlastnosti běžně dostupných NAS operačních systémů založených na jádrech operačních systémů FreeBSD, Linuxu a OpenSolarisu. V teoretické části práce je popsán současný stav a jsou prezentovány základní informace o jednotlivých systémech. V praktické části práce je popsána metodika a průběh testování NAS systémů nainstalovaných na pokusný počítač. Testování je zaměřeno na tři oblasti. V první oblasti je testována schopnost systémů pracovat s hardwarem pokusného počítače. Druhá oblast je zaměřena na zjištění přenosové rychlosti NAS systémů. Poslední oblast zkoumá vliv jednotlivých NAS operačních systémů na spotřebu elektrické energie.
The monopurpose operating system FreeNAS and its usage
Keywords: NAS; FreeNAS; Openfiler; NASLite; NASlite-2M; Nexenta; NexentaStor; SME Server; NAS distribuce; NAS operační systém; NAS testování; Měření spotřeby elektrické energie; Měření přenosové rychlosti; BSD Licence; GNU GPL; Open Source; Linux; FreeBSD; NAS; FreeNAS; Openfiler; NASLite; NASlite-2M; Nexenta; NexentaStor; SME Server; NAS distribution; NAS operating system; NAS testing; Measuring the consumption of electricity; Measuring the transfer speed; BSD License; GNU GPL; Open Source; LInux; FreeBSD