Subjektivní vnímání života u dlouhodobých uživatelů marihuany - Antoňů, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce se zabývá subjektivním vnímáním života dlouhodobých uživatelů marihuany. V teoretické části je definován možný pohled na subjektivní vnímání života, jádro pojednává o marihuaně a jejích účincích, vlivu jejího užívání na člověka a o rizicích užívání. Praktická část propojuje okruhy teoretické části s vlastním výzkumem subjektivního vnímání života dlouhodobými uživateli marihuany. Hlavním nástrojem výzkumu jsou polostrukturované rozhovory realizované s deseti dlouhodobými uživateli marihuany, se sedmi muži a třemi ženami. Data získaná pomocí těchto rozhovorů jsou zpracována kódováním, jehož výsledky jsou následně diskutovány tak, aby byl splněn cíl práce v podobě zjištění, jakým způsobem dlouhodobí uživatelé marihuany vnímají a prožívají svůj život v rámci osobní spokojenosti a nespokojenosti a zda se výzkumný vzorek vyznačuje nějakými společnými znaky, názory, pohledem na svět a na společnost.
Subjective perceptions of life for long-term marijuana users
Keywords: marihuana; dlouhodobý uživatel; závislost; subjektivní vnímání života; Cannabis; long-term user; addiction; subjective perception of life