Vliv televizního vysílání na míru agresivity dětí mladšího školního věku - Rajnová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá vlivem televizního vysílání na míru agresivity dětí mladšího školního věku. Obecně vysvětluje ústřední pojmy, uvádí základní dělení agrese a členění masových médií, přibližuje psychiku dítěte mladšího školního věku, popisuje televizní násilí, jeho formy, negativní a pozitivní vlivy, zdravotní následky nadměrného sledování televize a nastiňuje způsob prevence nežádoucího vlivu televizních pořadů na děti. Na základě získaných teoretických poznatků byly v práci stanoveny tři výzkumné otázky, k jejichž verifikaci byl proveden terénní výzkum mezi dětmi mladšího školního věku a jejich rodiči a dále analýza dětmi nejsledovanějších televizních pořadů. Výsledky výzkumu jsou součástí přílohové části práce.
Influence of broadcasting on Aggressive Behaviour of Younger School-Aged Children
Keywords: Agrese; násilí; děti mladšího školního věku; masmédia; vliv televizního vysílání; mediální výchova; Aggressive behaviour; violence; younger school-aged children; mass media; influence of broadcasting; media education